Aanpassing BPM-afschrijvingstabel. Wat betekent dit voor mijn private leasecontract?

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je leaseauto. Binnen dit bedrag worden bepaalde kosten zonder btw aan je doorberekend om het leasetarief zo laag mogelijk te houden. Een voorbeeld hiervan is de afschrijving BPM.

Vanaf 1 juli 2023 heeft de overheid de BPM-afschrijvingstabel gewijzigd omdat deze niet meer overeenkomt met de werkelijke waardeverandering van auto's.

Hoe hoog kan dit bedrag zijn?

Uiteraard is dit afhankelijk van het merk en model dat je rijdt, en de brandstofsoort. De BPM hangt af van het type motorvoertuig en van het BPM-tarief dat daarvoor geldt. Een goedkopere Kia Picanto heeft een veel lager BPM-bedrag dan een BMW 5-serie.

Op elektrische auto's zit op dit moment geen BPM-bedrag opgenomen in de prijs van de nieuwe auto. Je hebt hier dus niet mee te maken als je een elektrische auto rijdt.

Op de website van het Keurmerk Private Lease is een voorbeeld berekening gemaakt, met een vergelijk tussen de oude en nieuwe situatie per 1 juli 2023.

Op welk moment kan deze wijziging in rekening gebracht worden?

Tijdens de looptijd van je private leasecontract zijn er verschillende momenten waarop het effect van deze wijziging in rekening gebracht kan worden:

  • Bij een regulieren beëindiging en inleveren van je leaseauto aan het het einde van de looptijd.
  • Bij een eventuele voortijdige beëindiging van je leasecontract.
  • Wanneer er een tussentijdse aanpassing van je leasecontract wordt doorgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door het wijzigen van de looptijd, jaarkilometrage of het toevoegen van een accessoire.
  • De leaseauto wordt overgenomen door een andere partij.
  • In het bijzondere geval dat de auto total loss wordt verklaard.

Wat zegt Keurmerk Private Lease over dit onderwerp?

Aangezien deze aanpassing voortkomt uit overheidsregulering, zullen we dit conform de richtlijnen van het Keurmerk Private Lease aan jou doorberekenen. Op de website van het Keurmerk Private Lease kunt u hier meer over lezen.