Auto van het Jaar 2023: Jeep Avenger

16 januari 2023

JEEP AVENGER IS DE VERRASSENDE WINNAAR!

De Auto van het Jaar wordt traditioneel elk jaar bekend gemaakt tijdens de Autosalon van Geneve, zo begin maart. Maar sinds de Corona-pandemie heeft deze Autosalon niet meer plaatsgevonden. Alle journalisten zijn daarom deze keer afgereisd naar België waar de jubilerende Autosalon van Brussel (100ste show) de grote eer had om de winnaar bekend te maken.

De organisatie had in november de shortlist bekend gemaakt, hieronder voor de volledigheid en in alfabetische volgorde de lijst met kanshebbers:

  • Jeep Avenger
  • Kia Niro
  • Nissan Ariya
  • Peugeot 408
  • Renault Austral
  • Subaru Solterra / Toyota bZ4X
  • Volkswagen ID.Buzz

Door de autojournalisten uit 22 landen (Rusland is momenteel geschorst) zijn de auto's grondig op de proef gesteld en getest. Voor ons land zijn dat Stéphane Lemeret voor Franstalig België en Joost Bolle voor Vlaamstalig België.

Het merk Jeep voor de eerste keer winnaar

De Jeep Avenger versloeg in de eindstrijd overtuigend de Volkswagen ID Buzz, die als de grote favoriet werd gezien. Uiteindelijk gaven de 59 Europese juryleden uit 23 landen 328 punten aan de Jeep (en 21 eerste plaatsen), ruim voor de Volkswagen ID Buzz (241 punten).

De Avenger is hiermee de opvolger van de Kia EV6. Jeep is onderdeel van de Stellantis-groep en de Avenger deelt zijn basis dan ook met de Peugeot e-2008 en de Opel Mokka-e. Maar qua uiterlijk is het in ieder geval toch echt een Jeep geworden. Een nieuw design dat hem groter doet lijken dan hij in werkelijkheid is. Altijd fijn voor een SUV.

Vooralsnog is de Avenger enkel als volledig elektrische auto te verkrijgen maar de broertjes en zusjes van de Avenger zijn ook te verkrijgen met een verbrandingsmotor dus wie weet volgen die ook nog voor de Jeep.

In België is de Jeep Avenger te koop vanaf € 36.000,- en dan krijg je een elektromotor die goed is voor 156 pk, een batterijpakket van 54 kWh met een actieradius van 400 kilometer (WLTP).

Historie

Sinds 1964 bestaat de Europese verkiezing van 'Auto van het Jaar' en is uitgegroeid tot de belangrijkste autoprijs in Europa. De winnaar van de Auto van het Jaar verkiezing wordt gekozen door een internationale jury van 60 leden/autojournalisten uit 23 Europese landen. Elk jurylid moet in de laatste stemronde 25 punten verdelen over minimaal 5 modellen, waarbij maximaal 10 punten aan één auto gegeven mag worden.

Dit jaar was Rusland geschorst en hebben de 2 journalisten niet gestemd.